L’essència del vi de la Terra Alta
Viticultors Bateans aposta pel raïm de garnatxa i l’agricultura ecològica


De l’altiplà de Batea en surten alguns dels millors vins de la Terra Alta. L’any 2003, diversos pagesos del municipi és van unir per sumar esforços. Així va nàixer Viticultors Bateans, una cooperativa que aposta pel cultiu de varietats de raïms autòctones —com la garnatxa blanca i negra— i que, avui, reuneix gairebé quaranta socis.

El 2012, Viticultors Bateans va inaugurar el celler a la partida de Manyol, una finca ubicada als afores del poble i que dóna nom als tres vins que s'hi embotellen. Les instal•lacions es van construir a peu de vinya i aquesta proximitat evita l'oxidació i permet conservar les característiques organolèptiques del raïm durant la verema.

En una part de les finques la collita es fa a mà per seleccionar els millors fruits en el punt òptim de maduració. Per a la vinificació s'utilitzen dipòsits d'inox o bótes de fusta de roure (en el cas dels vins embotellats en el mateix celler). El control de tot el procés de producció, des del cultiu de les vinyes fins a l'embotellament, és clau per oferir un vi autèntic, hereu de la tradició i vinculat al territori.

La força d’una quarantena de socis

La força d’una quarantena de socis

El control de tot el procés de producció

Del cultiu de les vinyes fins a l’embotellament, tot el procés és clau per oferir un vi hereu de la tradició i vinculat al territori.

Una part de la collita, a mà

Viticultors Bateans selecciona els millors raïms en el seu punt òptim de maduració.